Veel eigenaars zijn er zich echter niet van bewust dat sommige aanpassingen in of rond het gebouw een invloed kunnen hebben op de brandverzekering. Wie werken uitvoert die de waarde, de indeling, de brandbaarheid of de bestemming van zijn woning of kantoor wijzigt, dient dit te melden aan zijn verzekeraar zodat de brandpolis opnieuw kan worden geëvalueerd.

Welke werken moeten gemeld worden in mijn brandpolis?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: alle werken die invloed hebben op de waarde van uw woning, dienen gemeld te worden aan uw verzekeraar.

Heeft u extra kamers voorzien, of is uw kelder of zolder afgewerkt of omgevormd tot slaapkamer, is het mogelijk dat de berekende waarde van uw huis gewijzigd is en dient uw brandverzekering ook te worden aangepast. Indien u destijds een evaluatierooster heeft ingevuld voor de bepaling van de waarde van uw woning in kader van de brandverzekering, zal het rooster in dat geval opnieuw geëvalueerd moeten worden.

Indien u een tuinhuis, veranda, carport, zwembad of lift voorzien heeft, zal u dit ook best doorgeven. Schilderwerken, isoleren van het dak of opfrissen van kamers leiden meestal niet tot een wijziging in het rooster, net zo min als het vervangen van een nieuwe keuken of badkamer, maar sommige werken kunnen wel invloed hebben op de afwerkingsgraad en dus ook de te verzekeren waarde.

Bij sommige verzekeraars kunnen bepaalde werken dus leiden tot een wijziging in de afwerkingsgraad en de waardebepaling. Indien u bijvoorbeeld een nieuwe luxueuze badkamer heeft geïnstalleerd met een marmeren bad, gouden kranen of er pronkt een vloer van natuursteen of parket in uw living, dient u dit ook te melden.

Moet ik de plaatsing van zonnepanelen, zonnecollectoren of een warmtepomp melden ?

Het is steeds aan te raden om uw installaties aan te melden bij uw verzekeraar.

U vermeldt hierbij de totale kostprijs van de volledige installatie. De heropbouwwaarde van uw woning kan immers beïnvloed worden door de waarde van de installatie.

Het is mogelijk dat men in het aangewende evaluatiesysteem al rekening houdt met de eventuele plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren, zodat uw polis en premie onveranderd blijven.

Wat indien mijn verzekeraar niet is ingelicht over uitgevoerde werken?

Wie de aanpassingen aan zijn woning of kantoor niet meldt aan zijn verzekeraar, loopt het risico dat zijn woning (of kantoor) onderverzekerd is. De verzekerde waarde in uw polis zal na de verbouwing immers niet meer overeenstemmen met de werkelijke toestand.

De verzekeraar kan zich in dat geval beperken tot vergoeding van het vermelde kapitaal in de polis of het evenredigheidsbeginsel toepassen (= proportionele vergoeding). Met andere woorden zal de verzekeraar bij een schadegeval niet de volledige schade vergoeden, maar slechts een deel. De rest zal u in dit geval zelf moeten bijpassen.

Terug naar overzicht