Een reisverzekering kan bijdragen in het aanleveren van die gemoedsrust en beschermt jou en je familie tegen de risico’s vano ngeval, ziekte, pech,… die zich kunnen voordoen tijdens je vakantie.

Een “reisverzekering” wordt vrij vaak voor één specifieke reis onderschreven via het reisbureau waar je je reis boekt (tijdelijk contract), maar het kan veel voordeliger zijn om via een jaarcontract elke dag opnieuw gerustgesteld te zijn, dankzij de dekking van uw polis. Ook buiten de vakantieperiodes of los van reisplannen kan het onderschrijven van bijstand voor jouw gezin of voertuig nuttig zijn. Daarom spreken wij liever over een bijstandsverzekering.

Wat wordt er verzekerd in een verzekering (reis)bijstand?

Een volledige bijstandsverzekering dekt verschillende aspecten van je reizen, waarbij je vaak de volgende waarborgen kan aantreffen:

  • Bijstand aan personen: deze waarborg dekt je in tegen de risico’s van ziekte, ongeval en/of overlijden. Al hebben ded iverse reisbijstandsverzekeringen overwegend dezelfde dekkingen, toch kunnen er grote verschillen zijn met betrekking tot de hoogte van de dekkingen. Een goedkopere premie betekent vaak lagere waarborggrenzen.
  • Bijstand aan voertuig: deze waarborg dekt je voertuig bij panne of ongeval met de wagen (depannage,takelen,vervangwagen, herstelling wagen, repatriëring, …). Veel autoverzekeraars burgerlijke aansprakelijkheid bieden een beperkte bijstand bij ongeval aan. Let wel: in dit geval is loutere pech niet gedekt, en is een aparte polis bijstand voor de wagen wel degelijk aangewezen.

Opletten voor…

De bijstandsverzekering (zowel de tijdelijke als de jaarlijkse polis) die u onderschrijft via uw makelaar, staat garant voor een ruimere dekking dan deze afgesloten via een reisagent of in vergelijking met de gratis waarborgen die gekoppeld zijn aan een kredietkaart. De alerte klant beseft dat de “bijna gratis bijstandspolis” die de garagist aanbiedt bij de aankoop of het onderhoud van een wagen, slechts een sterk afgeslankte versie is van de waar-borgen die hij geniet via zijn makelaar.

Optionele waarborgen

Optioneel kan je de bovengenoemde standaard waarborgen uitbreiden met:

  • Annulatie: deze waarborg dekt je in tegen mogelijk financieel verlies naar aanleiding van een onverwachte gebeurtenis waardoor je jouw reis niet kan aanvatten.
  • Compensatie: deze waarborg dekt je in tegenmogelijk financieel verlies naar aanleiding van een onverwachte gebeurtenis waardoor je jouw reis moet onderbreken en vervroegd terugkeren naar huis
  • Bagageverzekering: De bagage-verzekering dekt je in het geval van verlies en schade aan je bagage, of kan je vergoeden voor de eerste noodzakelijke aankopen indien je bagage met grote vertraging toekomt op je bestemming.
  • Andere: Afhankelijk van de gekozen maatschappij bestaan er nog opties, zoals ticket-cancelling en dekking van de franchise in uw huurwagencontract.

Hoeveel kost een bijstandsverzekering?

De premie van uw bijstandsverzekering verschilt naargelang de keuzes die je maakt. Deze wordt berekend op basis van het type reisverzekering, het aantal personen, de gekozen waarborgen, de bestemming, de duur, met of zonder voertuig,… Zo zal een tijdelijke reisverzekering een lagere premie hebben dan een jaarlijkse reisverzekering. Maar omgerekend per dag zal een jaarpolis dan weer voordeliger zijn dan een tijdelijke polis.

Wanneer onderschrijf ik de polis?

U kan een polis bijstand onderschrijven op ieder moment. Voor contracten zonder annuleringswaarborg kan dit tot daags voor uw vertrek.

Tijdelijke polissen met annuleringswaarborg worden vaak een maand voor de aanvang van de reisafgesloten, maar dit is eigenlijk geen goed idee. Er kan je immers kort na de boeking al iets overkomen waardoor u uw geboekte reis niet kan ondernemen. Dan is het te laat om alsnog een contract te onderschrijven. Idealiter moet er dekking zijn vanaf het moment dat u de reis heeft geboekt. Hoe sneller u verzekerd bent, hoe sneller u de waarborgen kan genieten, en dit alles voor dezelfde premie. Voor demeest uitgebreide bijstandspolissen (met zeer brede annuleringsvoorwaarden) is er enkel een waarborg voor annulering indien deze waarborg maximaal 4 dagen na het boeken van de reis is onderschreven. Voorde minder uitgebreide voorwaarden geldt een verplichting om ten laatste 1 maand (31 dagen) voor de afreisdatum het contract te onderschrijven (uitgezonderd last-minute boekingen, daarvoor geldt de 4-dagen regel opnieuw).

Verzekerden die reeds lang genieten van een jaarpolis met annuleringswaarborg hoeven zich omtrent het tijdstip van onderschrijven van annulatie voor nieuwe reizen geen zorgen te maken. Alle navolgende reizen zijn immers in hun waarborg opgenomen, voor zover die waarborgen nog niet zijn uitgeput.

Terug naar overzicht