Een familiale verzekering, of een verzekering BA gezin, beschermt u en uw gezin voor uw burgerlijke aansprakelijkheid, meer bepaald voor de financiële gevolgen die met deze aansprakelijkheid gepaard gaan. Deze verzekering is niet verplicht, maar zeker en vast aan te raden. Een ongelukje is immers snel gebeurd. De optie rechtsbijstand helpt u ook indien u zelf schade lijdt door toedoen van een ander. We geven hierbij een woordje uitleg en schetsen concreet een aantal voorbeelden uit de praktijk.

Burgerlijke aansprakelijkheid?

De burgerlijke aansprakelijkheid komt voor als u in uw privéleven schade berokkent aan derden. Kort gezegd, “potje breken, potje betalen”. Dit kan onder andere materiële of lichamelijke schade zijn, bijvoorbeeld u bent aan het fietsen en komt in aanrijding met een andere fietser of een voetganger, uw kind stoot tijdens een bezoek bij vrienden een dure vaas om, uw huisdier beschadigt iets of bijt,… Er zijn talloze voorbeelden waarbij uw burgerlijke aansprakelijkheid in het gedrang kan komen. Vandaar ook het belang van de familiale verzekering, waarbij u zich voor deze aansprakelijkheid kan indekken. Zo kan u een financiële kater voor u en uw gezin voorkomen.

Wie en wat is (niet) verzekerd?

De familiale verzekering vergoedt schade die u, iemand uit uw gezin (die bij u gedomicilieerd is) of uw huisdier toebrengt aan derden of hun goederen, in de privésfeer. Ook uw inwonende gezinsleden die tijdelijk op kot verblijven of wegens het werk even niet thuis zijn, zijn verzekerd. Meestal geldt de dekking wereldwijd. Iets wat heel vaak voorkomt waarbij de familiale verzekering tussenkomt, zijn fietsongevallen. Indien u schade veroorzaakt per fiets, elektrische fiets, segway,… is dit bij de meeste verzekeraars inbegrepen in de dekking, mits deze niet sneller gaan dan 45 km/h. Ook schade door gebruik van hoverboards en lichte drones kunnen onder de dekking vallen. Voor sommige schadegevallen is de dekking evenwel uitgesloten, zoals schade aan uw eigen goederen of eigen gezinsleden, opzettelijke beschadigingen, materiële schade in uw eigen woning als gevolg van vuur of brand, schade die veroorzaakt wordt aan derden in een professionele situatie (bv. op het werk), schade die voortvloeit een contractuele verplichting, schade die u veroorzaakt met een motorvoertuig,…

Wat als ik zelf schade heb?

Indien u de optie rechtsbijstand kiest, wat wij zeker ook zouden aanraden, kan u (juridische) bijstand krijgen van uw verzekeraar indien u zélf slachtoffer bent geworden van een ongeval of nalatigheid veroorzaakt door iemand anders. De rechtsbijstand kan voor u de schade verhalen bij de veroorzaker. Echter zijn schades die voortvloeien uit contractuele relaties (bv. in het kader van het huurcontract, op het werk, bruikleen, in het kader van een contract met een aannemer,…), boetes en administratieve geschillen niet gedekt. Het gaat dus enkel om buitencontractuele materie, zowel voor de schade die je zelf veroorzaakt (burgerlijke aansprakelijkheid) als voor de schade die je oploopt door een tegenpartij (rechtsbijstand). Bij uitbreiding kan er wel voor gekozen worden om ook bijstand te krijgen bij contractuele geschillen.

Vrijstelling

De familiale verzekering bevat een vrijstelling (franchise) die wordt geïndexeerd. Dit is het deel van de schadevergoeding die u zelf moet betalen indien u schade veroorzaakt. De rest van het bedrag wordt aan de tegenpartij vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Concrete cases uit de praktijk

  • Je bent rustig aan het wandelen met je hond, maar plots bijt je hond in het been van een voorbijganger.
  • Buiten zijn weten om neem je wat foto’s van je vriend met zijn smartphone, maar bij het teruggeven slipt het toestel uit je handen. De smartphone valt op de grond en het scherm blijkt achteraf niet meer te werken.
  • Je bent aan het fietsen op het fietspad, maar moet even uitwijken en je raakt hierbij een spiegel van een geparkeerde auto. Er steekt plots een voetganger over op het zebrapad en je kan niet meer stoppen met je fiets en komt in botsing.
  • Je stoot een dure vaas om in een restaurant.
  • Je staat je boodschappen uit te laden op de parking van de supermarkt en je winkelkarretje rolt tegen een andere auto.
  • Je morst een drankje op de laptop van je vriend waardoor het toestel schade oploopt.
  • Je wordt aangesproken omdat een voetganger uitglijdt aan je voordeur, over een niet van sneeuw ontdaan voetpad.
  • De oude boom van de buren verliest een grote tak en deze valt op je tuinhuis (optie rechtsbijstand).
  • Je nabuur doet een verbouwing en jij ondervindt schade in je eigen woning (optie rechtsbijstand).
  • Je buurman besproeit zijn tuin met totaalverdelger en jouw tuin is gedeeltelijk mee verdelgd. (optie rechtsbijstand).
Terug naar overzicht